Turista i Falköping

Varför ska man turista i Falköping? Med sin genuina småstadscharm lockar man många till att turista i Falköping. Här hittar du allt du behöver av shopping, bad, skidåkning, kultur, härlig natur och god mat av bästa råvaror. Falköping har länge varit en av Sveriges kotätaste kommuner och det visar sig i kvaliteten på ost och bygden är känd för sin ostkultur. Många restauranger och cafeterior på orten använder sig av lokala råvaror. Det finns ett stort utbud av olika boenden att välja mellan, vare sig du föredrar hotell, vandrarhem eller att bo på Bed & Breakfast på lantgård. Vill du besöka museum har du många att välja på.

Turista i Falköping med trandans eller forntidsby

Har du någonsin sett tranornas dans? Om inte är det ett perfekt tillfälle att turista i Falköping då vårens budbärare visar sin dans vid Hornborgasjön. Cirka tre mil utanför staden ligger sjön där tusentals tranor samlas. Om du vill studera detta fantastiska djurliv finns det flera gömslen som man kan hyra. Däremot måste du vara ute i god tid och boka eftersom det är mycket populärt. För att inte störa djurlivet måste man vara på plats i sitt gömsle från tidig morgon till kväll, tills tillsynsmannen ger ok. Det är en fantastisk upplevelse att se dessa långbenta och ståtliga fåglar.

Vill du göra en resa bakåt i tiden passar det bra att turista i Falköping. 20 kilometer utanför staden ligger Ekehagens forntidsby. Detta är ett arkeologiskt friluftsmuseum och besökscenter som ligger inbäddat i en fridfull ekskog. Här finner du stenåldershyddor, långhus med djur och järnåldersgård med tillhörande smedja. Du kan delta i en guidad visning eller välja att delta i några av de aktiviteter som anordnas. Du kan testa att slå flinta, paddla stockbåt och för barnen arrangeras även en arkeologiskola. Det finns även en örtagård med många intressanta växter. Flera av dem används i matlagningen i serveringen. Det finns även en museibutik på platsen.

Aktiviteter i centrum

Trots att Falköping är en liten stad händer det mycket och i centrum anordnas aktiviteter och happenings året runt. En del månader på året arrangeras marknad på torget där man kan frossa i närproducerade produkter och råvaror. Här finns allt från KRAV-odlade grönsaker till korvar och honung. Eftersom staden har en lång ostkultur är det ett måste att köpa med sig eller prova några av ortens ostar. Falbygdens Osteria har blivit känd för sin 25 meter långa delikatessdisk där lokalt tillverkade ostar trängs tillsammans med importerade världskända ostar. Att turista i Falköping är detsamma som att äta gott. I bygden finns ett mycket stort urval av restauranger, cafeterior och gårdsfik.

Företag och handlare i Falköping gör att det blir roligt att turista i Falköping. Butikerna samarbetar och anordnar en hel del aktiviteter. Det kan vara shoppingkvällar med underhållning, tävlingar och utställningar. En stor fördel med att turista i Falköping är även att det är att gratis att parkera på gator och allmänna parkeringar. När det gäller boenden finns bland annat den fyrstjärniga Svanmärkta Kurorten Mösseberg som har varit en plats för rekreation ända sedan 1867. Du kan hyra stuga eller ställplats för din husbil och du kan bo på Bed & Breakfast på lantgårdar. Vid Hornborgasjön finns det till och med ett trädhushotell för den som söker lugn och något verkligen annorlunda. Ännu ett unikt boende erbjuds vid Wrågårdens älg- och dovhjortspark. Här kan du bo i en stuga formad som en älg.

Museum, konst och hantverk

För dig som har valt att turista i Falköping finns ett stort utbud av olika museum. I Falbygdens museum kan du uppleva utställningen ”Forntid på Falbygden”. Andra delar av museet visar olika utställningar som varierar. Åsle Tå är ett upplevelsemuseum där Sveriges största bevarade bebyggelse av backstugor finns. Du vandrar längs en pittoresk stig där ett tiotal av byggnaderna står på ursprungsplatsen. Du lär dig en hel del om 1700- och 1800-talets Fattigsverige. I bygderna runt Falköping finns många fler intressanta museer. I Falköping huserar också många konstnärer, som du kan besöka i deras ateljéer. Om du väljer att turista i Falköping vintertid finns här även utmärkta tillfällen till skidåkning.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *