Bolånetips
Tänkte här dela med mig av lite tips kring bolån. Läs mer nedan.
Lagfart
När du köpt en fastighet är lagfarten beviset på att det är du som äger fastigheten. När du köper hus betalar du en så kallad stämpelskatt för att få lagfart, för närvarande 1,5 procent av köpesumman plus en avgift på 825 kronor. Bankens kostnader tillkommer.
OBS! Kostnaden för lagfarten är väldigt viktig att ta med då man planerar ett husköp eftersom den kan bli ganska stor.
Pantbrev
När du lånar pengar till bostad behövs någon form av säkerhet för lånet. Köper du en fastighet eller tar ytterligare lån på fastigheten du redan har, kan du använda den som säkerhet för lånet genom att upplåta så kallad panträtt i fastigheten. Detta betyder att om du inte kan betala dina lån, kan banken kräva att du säljer bostaden och därigenom få tillbaka det utlånade beloppet plus viss ränta.
Nya pantbrev kostar för närvarande 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt plus en avgift på 375 kronor. Bankens kostnader tillkommer.
Om det redan finns pantbrev på delar av lånebeloppet behöver du inte betala stämpelskatt på hela beloppet, utan endast på den del som det ej finns pantbrev på före köpet.
Bostadsrätt: Vid köp av bostadsrätt behöver du heller inget pantbrev.
Ränta
Räntan du betalar på ett bostadsrättslån eller ett huslån i Sverige har stor inverkan på dina månatliga ränteutgifter, speciellt vid ett stort lån. Därför kan det löna sig att jämföra räntan för bolån på så många banker som möjligt för att få tillgång till den bästa möjliga räntan. På de flesta banker kan du dessutom pruta på räntan, särskilt om du väljer att t.ex. även ha sparande på samma bank.
Särskilt för stora lån har räntan stor betydelse för dina utgifter.
Pruta på räntan
När du jämför räntan för bostadsrättslån eller huslån i Sverige bör du inte bara titta på listräntorna (de räntor som bankerna publicerar på sina hemsidor) utan också boka att möte med dem där du försöker pruta på räntan. Tips på saker som kan öka på dina chanser att pruta på räntan:
Föreslå att du samtidigt flyttar sparande, pensionssparande, lönekonto etc till den aktuella banken samtidigt som du tecknar lånet.
Om lånet du vill ta innebär en väldigt liten risk bör du trycka på att risken för att du inte ska kunna betala tillbaka lånet är minimal.
Bolånetaket, vad är det?
Den 1 oktober 2010 införde Finansinspektionen (FI) en begränsning av belåningsgraden på bostäder, ett så kallat bolånetak. Regleringen gäller vid lämnande av nya lån med bostaden som pant och begränsar den samlade utlåningen till 85 procent av bostadens marknadsvärde. [källa: finansinspektionens hemsida]
I praktiken innebär begränsningen att du maximalt får ta ett bolån på 85% då du köper en bostad, resterande belopp (lägst 15%) måste betalas med kontanta medel.
Blancolån
Några banker erbjuder så kallade blancolån som en möjlighet att kunna låna pengar utöver de maximala 85%, och därmed ”gå runt” bolånetaket. Detta är något vi starkt avråder från då dessa lån inte bara är avsevärt dyrare än normala bolån, utan dessutom också innebär att köparen försätter sig i en klart mer riskabel situation.